Com participar?

Per llegir o insertar un comentari, clica sobre "comments" al final de cada article (post)

Validaré per a la seva publicació tots aquells comentaris que s'expressin dins del respecte i l'educació.

No tens perquè opinar com jo, perquè no tots pensem igual, però si demano és coherència dins d'un marc democràtic i de respecte.

Si vols enviar-me un mail, clica el sobre.

També et pots subscriure i rebràs els post quan els publiqui

Signa amb el teu nom o amb un Nick, per poder seguir el curs de les intervencions, evita l'anònim que crea confusions.

20 de maig 2007

lLA MEVA INTERVENCIÓ SOBRE POLÍTIQUES D'INTEGRACIÓ I PARTICIPACIÓ CIUTADANA A LA TAULA RODONA





Bé, aquí segurament qui pot parlar amb més coneixement de causa sóc jo, precisament perquè no vaig néixer aquí i sé les dificultats per les que es passa.

Vull fer una petita incisió sobre el vocabulari, i és que sempre es parla d’integració, però veritablement el que ha de portar la voluntat d’integració és la persona que ve de fora, però la nostra societat ha de tenir voluntat d’inclusió.

Busquem una societat plural, no una pluralitat de societats.

Tampoc podem fer distincions entre inclusió de immigració d’altres països i immigació vinguda d’altres indrets d’Espanya, perquè cadascú en més o menys grau ha de passar per una adaptació i integració, de llengua, de costums...

N’hi ha diversos aspectes a tenir en compte a l’hora de pensar en la immigració.

S’ha de posar recursos per l’aprenentatge de la nostra llengua, s’ha de potenciar que hi hagi un reciclatge en els estudis o oficis que desenvolupaven al seu lloc de naixement, ja que no a tot arreu és fan servir els mateixos sistemes. S’ha de potenciar l’aprenentatge en oficis perquè tinguin sortides laborals aquí.

Sobre participació ciutadana, crec fermament en l’implicació de la societat en la gestió de l’Ajuntament.

Aboguem per informar als vilatans de les actuacions a fer, no només amb ànim d’informar sinó primordialment perquè puguin opinar i manifestar-se al respecte.

Aboguem per la creació de Consells participatius en les àrees socials com son Cultura, ensenyament, juventut, esports i gent gran. Perquè cada racó de la nostra societat ha de tenir dret a vot i a decisió.

I els Consells participatius no només han d’estar formats per les mateixes entitats, sinó també per representants dels diferents partits polítics. És un projecte pel poble no un monument per l’alcalde. I els partits podem tenir diferent ideologia i forma de veure les coses, però cadascú segú que té coses a aportar.

Els equipaments han de ser decisió dels vilatans, perquè ells son els usuaris de veritat.

Per exemple: El Casal de Joves ha de ser fer-se i en això coincidirem tots. Jo tinc 40 anys i segú que puc aportar idees però qui ha de decidir quines instal·lacions volen, com volen que funcioni, quines activitats volen fer, quins son els seus interesos...son els joves, perquè ells son qui el farà servir. I el que necessitem és que funcioni, no que jo, com alcaldessa pugui tallar una cinta.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Visiteu:


www.youtube.com/papiol2007

Anònim ha dit...

jajajajaja, ara la competència penja les coses al teu blog?

jajajajajaja, deu ser que no saben com difondre'l

Anònim ha dit...

Hola Patty,

Soy papiolenca "charnega" como algunos dicen desde hace muchos años. Qué quiere decir que "el que ha de portar la voluntat d’integració és la persona que ve de fora" y que
"tampoc podem fer distincions entre inclusió de immigració d’altres països i immigació vinguda d’altres indrets d’Espanya, perquè cadascú en més o menys grau ha de passar per una adaptació i integració, de llengua, de costums?". O sea que yo que llevo muchos años en Cataluña, según vosotros no he querido integrarme porque no he pasado por ninguna "adaptació i integració de llengua, de costums". Vamos que para vosotros soy igual de extrangera que un francés, canadiense o marroquí. Creía que en el Estatut no se hablaba de independencia Y que aunque a algunos no os guste, el castellano es tan oficial como el catalán (por lo menos de momento). Lo que hay que hacer y decir para quedar claro que pese a ser uruguaya te has inmerso de lleno en el "aprenentatge de la nostra llengua". Sería más correcto desde un punto de vista legal decir "aprenentatge de les nostres llegues", porque hasta ahora tenemos la suerte de tener dos lenguas oficiales. A mí que me gusta bastante vuestro programa, que soy de izquierdas, que me parece loable todo el trabajo que estais haciendo, me habéis dado un motivo más que importante para que tenga que abstenerme. Deberíais tener en cuenta que en este pueblo hay bastantes "charnegos" que van a las urnas.

Patrícia Silva ha dit...

Hola Dolores;

Creo que o no me expresé bien o tu no me has entendido bien.

La verdad es que los dos minutos que nos dieron para responder en la mesa redonda no daban para mucho y puede que mi explicación haya quedado a medias.

Mucha gente pretende enfrentar Cataluña con España, nosotros como socialistas que somos creemos en una convivencia.

Cuando hablo de no hacer distinciones, me refiero a que vengas de donde vengas (ya sea del extranjero o de otros rincones de España), siempre tienes cambios.

Em mi caso, por ejemplo, cuando vine, vine con mi madre y mi hermano, dejé toda la familia allí (y era una familia enorme y super unida), vine con 12 años, dejé todos mis amigos, todos mis juguetes, y la ropa justa que entraba en una maleta (aunque también es verdad que no tenía mucha más)

Seguramente si tu has venido de otro sitio de España, en algunos aspectos también has pasado por una adaptación, ya sea porque dejastes tus amigos y familia allí, ya sea porque las costumbres de aquí son diferentes, ya sea porque la gente es más o menos abierta aquí...

No sé, hay mil cosas que cambian cuando "emigras".

Obviamente depende de donde se venga, las cosas cambian más o cambian menos.

La "voluntad de integración" de la que hablo no se refiere a la lengua, aunque depende de en qué trabajes la necesitas.

La "Voluntad de integración" es arraigar en el sitio que vas, que lo sientas tuyo, que no te sientas extraño, que quieras formar parte de esa sociedad...en definitiva, que lo consideres tu casa, que luches por ello, que te encuentres a gusto, que quieras tu futuro en ese sitio.

Eso tampoco quiere decir que olvides de donde vienes, ni la gente que tienes allí...no sé si me explico.

Cuando se habla de poner medios para la inclusión social de la gente de fuera, se han de tener en cuenta todos los colectivos.

No sería justo que se hiceran cursos de catalán (ya que sacas el tema de la lengua), para extrangero, considerando extrangeros a los venidos de fuera de España, porque una persona que viene de algún sitio de España puede querer aprender el catalán y ha de tener la misma oportunidad.

No sé de donde vienes, y puede que esté equivocada o igual no he contemplado alguna posibilidad.

Tu no encontrastes diferencias cuando vinistes, de costumbres, de ritmo de vida, de la forma de ser de la gente, de disponibilidad económica?

Bueno, espero haberme expresado bien ahora.

Un saludo,

Patty